Birmańskie tofu

26 maj 2016.

225
com_content.article
(4 razy zagłosowano, średnia ocena 4.75 na 5)
Birmańskie tofu4.75 out of 50 based on 4 voters.


Birmańskie tofu jest podstawą tradycyjnej kuchni w stanie Shan. Tofu stało się jednak popularne w całym kraju i obecnie jest bazą  do przygotowania wielu znakomitych potraw.

Birma | Tofu może różnić się smakiem i wyglądem w wielu regionach Birmy
Birma | Tofu może różnić się smakiem i wyglądem w wielu regionach Birmy (by andrea_nguyen )

Właściwości tofu

Zanim zaczniemy pisać o birmańskim tofu, należy zacząć od wyjaśnienia, czym w ogóle jest samo tofu, bo jak się okazuje dla wielu osób nie jest to takie oczywiste.

Tradycyjne tofu to nic innego jak twaróg z mleka sojowego otrzymany w procesie jego koagulacji. Zgodnie z chińskimi podaniami, tofu zostało wymyślone przez księcia Liú Ān w 164 roku w Chinach.

Można powiedzieć, że tofu ma same zalety. Jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu, a do tego jest cennym źródłem białek roślinnych, tłuszczów nienasyconych, jak również wielu witamin (głównie z grupy B oraz witaminy E). Co więcej, zawiera także sole żelaza, fosforu, potasu i sodu, a w zależności od sposobu koagulacji może być także bogate w wapń i/lub magnez. Koagulacja może być: solna, kwasowa lub enzymatyczna. 

Jak powstaje birmańskie tofu?

Co ciekawe, Birmańskie tofu bardzo różni się od tego chińskiego, przede wszystkim tym, że nie wytwarza się go z mleka sojowego, a co więcej nie powstaje ono podczas procesu koagulacji. Birmańskie tofu przygotowuje się z wody i mąki z grochu zwyczajnego oraz mąki z ciecierzycy znanej jako „besan” (lub z hindi jako „ćana”).

Składniki miesza się ze sobą dodając do nich kurkumę (aby całości nadać słonecznego żółtego koloru) i odrobinę soli (dla smaku), a następnie gotuje razem aż całość uzyska gęstą, kremową konsystencję. Wbrew pozorom nie jest to łatwy proces. Gotowanie zajmuje sporo czasu, a mieszanie wymaga sporego nakładu energii. Często więc robieniem tofu zajmują się mężczyźni.

Gdy tofu jest odpowiednio ugotowane, całość przenosi się do formy, w której mączna masa stygnie i twardnieje. Gotowe, trochę galaretowate tofu można bez obaw kroić.

Birma | Sałatka z tofu
Birma | Sałatka z tofu (by yosoynuts )

Tak przygotowane tofu gotowe jest do spożycia. Birmańscy kucharze używają go w wersji świeżej lub bardzo wysuszonej. Ze świeżego tofu przygotowuje się sałatki lub podsmaża się je na głębokim oleju i dodaje do dań z makaronów czy ryżu.

Sałatki z tofu

Najbardziej znaną i popularną w całym kraju sałatką jest To hpu thouk. Można powiedzieć, że jest to narodowa przekąska Birmańczyków.

W jej skład wchodzi tofu pokrojone w kostkę i polane sosem z oleju arachidowego, octu ryżowego i sosu sojowego, doprawione do smaku chilli, czosnkiem, cebulą, kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Równie często można skosztować dwóch innych sałatek znanych pod nazwami: To hpu gyaw thouk oraz To hpu nway.

Świeże tofu można także bardzo mocno wysuszyć otrzymując w ten sposób „krakersy”. Tofu można też gotować i właśnie w ten sposób przygotowywane jest popularne danie obiadowe nazywane To hpu gyet.

Frytki z tofu

Pisząc o birmańskim tofu nie sposób nie wspomnieć o najprostszej tego typu przekąsce, czyli To hpu gyaw, a mówiąc prosto: frytkach z tofu. Przygotowuje się je z żółtego tofu, czyli takiego, które wytwarza się z żółtego groszku.

Drugą wersją tych „frytek” jest Hnapyan gyaw, które różnią się tylko tym, że są dwa razy smażone.   

Birma | Dania z tofu zawsze popijane są zieloną herbatą
Birma | Dania z tofu zawsze popijane są zieloną herbatą (by inkalily )

Rodzaje tofu

Tak jak w przypadku wielu innych dań, tak i tofu różni się smakiem i wyglądem w wielu regionach Birmy. Zanim więc zamówimy jakieś danie zawierające ten produkt, warto wcześniej dowiedzieć się, jak było przygotowywane lub z jakiego miejsca pochodzi.

Znane jest więc: pè bya podobne do chińskiego tofu; si to hpu posiadające dość odrażający zapach; won ta hpo (tzw. żółte tofu) przygotowywane na bazie mąki z żółtego grochu oraz to hpu gyauk, czyli żółte tofu niezwykle cienko rozwałkowane i pocięte w taśmy o szerokości ok. 4 cm, które suszy się na słońcu.

Będąc w stanie Shan warto też skosztować Hsan ta hpo, które przygotowuje się na bazie mąki ryżowej i bez dodatku kurkumy, przez co ma ono odmienny smak i biały kolor.

Warto wiedzieć, że Birmańczycy mogą jeść tofu na śniadanie, obiad i kolację oraz w każdej chwili dnia jako przekąskę. Jest ono niezwykle popularne i cenione zarówno w miastach, jak i na wsiach. Dania z tofu zawsze popijane są zieloną herbatą.