Birmańskie dania makaronowe

23 listopad 2016.

216
com_content.article
(5 razy zagłosowano, średnia ocena 4.80 na 5)
Birmańskie dania makaronowe4.80 out of 50 based on 5 voters.


Birmańczycy jedzą wiele potraw na bazie ryżu, jednak równie popularne są tu dania, których podstawą jest makaron. W Myanmarze można kupić różne gatunki makaronu, które różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale także gatunkiem mąki, z której są przygotowane.

Birma | Jet Kauswer z wieprzowiną
Birma | Jet Kauswer z wieprzowiną (by spine )

Birmańskie zupy z makaronem

Ohn no khao swe

Jedną ze sztandarowych birmańskich potraw z makaronu jest zupa ohn no khao swè. Bazą tego dania jest jajeczny makaron z mąki pszennej, kurczak w przyprawie curry oraz bulion z mleka kokosowego. Niezbędne są także aromatyczne dodatki: imbir, sos rybny, czosnek oraz chilli.

Zupa ta zazwyczaj podawana jest z piórkami z cebuli, jajkiem na twardo i kawałkiem limonki. Ohn no khao swè jest subtelna w smaku i ma niezwykły aromat.

Khow suey

Bardzo podobna do ohn no khao swè jest zupa khow suey. Robi się ją z mleka kokosowego, makaronu ryżowego, pikantnego curry oraz chrupiących warzyw, głównie marchewki oraz zielonego groszku.

Zupa przyprawiona jest kminkiem, kolendrą, sokiem z limonki, czosnkiem i chilli. Danie to może być podawane w wersji wegetariańskiej lub mięsnej.

Khow suey doskonale rozgrzewa, co jest niezwykle przydatne podczas chłodnych i deszczowych dni. Trzeba jednak pamiętać, że jest mocno pikantna i nie każdy może ją zjeść w tej samej wersji, którą jedzą Birmańczycy.

Makaron z rybą

Rakhie Moat-tee to kolejna birmańska propozycja na przyrządzenie makaronu. Do ugotowania tego dnia niezbędna jest ryba, pasta krewetkowa, czosnek, pieprz, sól,  kurkuma, chilli, sproszkowany groszek i cienki makaron ryżowy.

Czosnek, kurkumę, chilli oraz sproszkowany groszek należy rozpuścić w odrobinie wody, przygotowując z każdego z tych składników oddzielny sos.

Każdy z sosów podawany jest w małej porcelanowej miseczce i to sam jedzący dodaje do makaronu taką jego ilość, jaka mu najbardziej odpowiada. Makaron z rybą podawany jest na dwa sposoby: "na sucho" lub z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu powstałego podczas gotowania ryby. 

Birma | Birmańczycy jedzą wiele potraw na bazie makaronu
Birma | Birmańczycy jedzą wiele potraw na bazie makaronu (by fabulousfabs )

Birmańskie spaghetti

Birmańskie spaghetti, czyli Nangyi thohk to danie na bazie grubego makaronu ryżowego (Nan gyi), od którego wywodzi się nazwa całej potrawy.

Warto wiedzieć, że makaron ten jest zawsze świeży, gdyż przygotowywany jest chwilę przed podaniem posiłku.

Makaron nan gyi podawany jest zwykle z kurczakiem curry, jednak w różnych regionach może on być zastępowany innymi składnikami. Na południu kraju często bywa podawany z sosem rybnym, krewetkami lub rybami. Danie to jest często doprawione mąką z ciecierzycy, plastrami cebuli, chilli, jajkami ugotowanymi na twardo oraz ćwiartkami limonki, która w Birmie jest dodatkiem do wszystkiego.

Makaron ryżowy w sosie curry

Kyazangi kaukswe to najprościej mówiąc: makaron ryżowy w sosie curry. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w pieczonego kurczaka, kurkumę, sól, pieprz, chilli, mleczko kokosowe, cebulę, czosnek, mąkę z ciecierzycy oraz oczywiście makaron ryżowy.

Przygotowane danie podaje się ozdobione jajkami ugotowanymi na twardo oraz posypane drobno posiekaną zieloną cebulką.

Pozorna jednorodność

Wymienione powyżej dania to oczywiście tylko kilka najbardziej znanych i popularnych przykładów potraw, które są dostępne na obszarze całego Myanmaru. Gotowane są nie tylko w lokalnych kawiarniach, ale także w ekskluzywnych restauracjach. Każda z tych potraw, choć ma w swoim składzie mleczko kokosowe i curry, dzięki unikatowym dodatkom charakteryzuje się jedynym i niepowtarzalnym smakiem. Każde z tych dań inaczej pachnie i ma inny kolor.

Birma | W Myanmarze można kupić wiele gatunków makaronu
Birma | W Myanmarze można kupić wiele gatunków makaronu (by fabulousfabs )