Tradycyjne desery z Birmy

07 grudzień 2016.

268
com_content.article
(3 razy zagłosowano, średnia ocena 4.00 na 5)
Tradycyjne desery z Birmy4.00 out of 50 based on 3 voters.


Tak jak w innych kuchniach również w kuchni birmańskiej znaleźć można tradycyjne przepisy na desery i słodkie przekąski. Mieszkańcy Birmy nie unikają słodkich dań, sięgają po niej najczęściej w ciągu dnia jak formę przekąski, a nie tak jak przyjęło się w kulturze zachodniej, jako deser po głównym posiłku.

Birma | Popularnym deserem w kuchni birmańskiej są różnego rodzaju leguminy
Birma | Popularnym deserem w kuchni birmańskiej są różnego rodzaju leguminy (by preetamrai )

Birmańskie desery najczęściej maja formę różnego rodzaju legumin lub smażonych przekąsek. Do ich podstawowych składników należą produkty takie jak tarty kokos, mleko kokosowe, mąka ryżowa, gotowany, kleisty ryż, tapioka a także suszone i świeże owoce. Popularną formą deseru są również słodkie i orzeźwiające zarazem napoje na bazie mleka kokosowego lub soku z trzciny cukrowej.

Słodkie napoje

Jeśli lubicie słodkie koktajle i napoje to koniecznie spróbować musicie Phaludy, czyli zimnego napoju na bazie mleka i mleczka kokosowego z dodatkiem kostek lodu. Moh Let Saung to kolejny koktajl na bazie mleka kokosowego.

Inne ciekawe propozycje to napoje na bazie soku z trzciny cukrowej z różnego rodzaju dodatkami. Do wyboru mamy napój o nazwie Chang Eh, Mon Laq Sang, czyli sok z trzciny cukrowej z ryżem i długimi wiórami kokosowymi oraz wersję z jogurtem - Dain Jin Tinyet Yeh Neq.

Desery

Sanwin Makin to ciasto z semoliny z dodatkiem rodzynek, orzechów, tartego kokosa i maku. Po przyrządzeniu krojone jest na niewielkie kawałki o kształcie diamentu.

Shwe Yin Aye to popularny birmański deser przypominający konsystencją sorbet, przygotowywany z agaru, wiórek kokosowych oraz mleczka kokosowego, tapioki lub sago, ryżu, cukru i kruszonego lodu. Deser ten ma przyjemną, kremową konsystencje oraz orzeźwiający, słodki smak.

Kyaukchaw to deser podobny w smaku do shwe yin aye, ale o zupełnie innej konsystencji. Podczas gdy wcześniejszy deser przypomina nieco sorbet, kyaukchaw jest galaretką. Deser przyrządza się z agaru, wiórków i mleczka kokosowego oraz cukru trzcinowego. Jest on nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje, gdyż galaretkę barwi się na przeróżne kolory.

Birma | Mieszkańcy Birmy jadają traktują desery jako przekąskę między posiłkami
Birma | Mieszkańcy Birmy jadają traktują desery jako przekąskę między posiłkami (by cumidanciki )

Thagu-Pyin to delikatny i lekki pudding przyrządzany z tapioki lub sago z dodatkiem cukru palmowego i kokosa.

Kauknyintok to inaczej owinięte w liście bananowca i gotowane na parze banany z kremem kokosowym i posypką z sezamu oraz wiórek kokosowych.

Monpetok to deser  w postaci słodkich piramidek z ryżu, tapioki i kokosa owiniętych w liście bananowca.

Gin Thoke to smażone chipsy z imbiru. Nie są słodkie, ale mogą być smaczną przekąską po obiedzie, zwłaszcza dla tych którzy preferują słone smaki nad słodkie.

Thagu Byin czyli kolejny pudding z sago lub tapioki z kokosem.

Shwe Hta Min to deser z kleistego ryżu z polewą kokosową i cukrem palmowym.

Bein Moun oraz Moun Pyit Thalet to słodkie, smażone naleśniki, które można podawać w zarówno wersji na słodko jak i wytrawnie.

Birma | Tarty kokos i mleczko kokosowe to typowe składniki birmańskich deserów
Birma | Tarty kokos i mleczko kokosowe to typowe składniki birmańskich deserów (by fabulousfabs )