Htamane – kleisty ryż w birmańskim wydaniu

09 listopad 2016.

213
com_content.article
(2 razy zagłosowano, średnia ocena 4.50 na 5)
Htamane – kleisty ryż w birmańskim wydaniu4.50 out of 50 based on 2 voters.


Htamane to jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potraw. Przygotowuje się ją na co dzień, ale także z okazji świąt. Htamane uświetnia m. in. dzień pełni księżyca w 11 miesiącu według kalendarza birmańskiego (co zazwyczaj wypada w lutym). Dzień ten nazywany jest Tabodwe i oznacza zakończenie chłodnego sezonu. W wielu świątyniach np. w znajdującej się w Yangonie Shwedagon Paya organizowane są zawody w przyrządzaniu tego narodowego przysmaku. 

Birma | Htamanè - jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potraw
Birma | Htamanè - jedna z najważniejszych tradycyjnych birmańskich potraw (by wagaung )

Przygotowanie Htamane

Przygotowanie dobrego Htamanè wymaga sporo siły i dlatego zajmują się tym głównie mężczyźni. Aby wszystkie składniki były odpowiednio wymieszane i miały zadowalającą konsystencję niezbędnych jest minimum dwóch mężczyzn do mieszania.

Danie to robi się z białego i czerwonego kleistego ryżu (nga cheik). Kleisty ryż to gatunek występujący w Azji, charakteryzujący się tym, że po ugotowaniu jest lepki i ma specyficzny smak. Warto wiedzieć, że od zwykłego ryżu różni go brak lub minimalna zawartość amylozy i duża zawartość amylopektyny. Ryż ten gotuje się zazwyczaj w dużym aluminiowym woku z dodatkiem oleju i oczywiście wody. Gotowanie trwa tak długo aż ryż stanie się szarą elastyczną masą.

Podczas gotowania mężczyźni mieszają ryż używając do tego długich, drewnianych „łyżek”, które swoim  kształtem i wielkością przypominają wiosła. Podczas mieszania trzeci mężczyzna dorzuca do masy różne dodatki. Mogą to być orzeszki ziemne, sezam, smażony imbir lub/oraz wiórki kokosowe.

Gdy całość jest odpowiednio wymieszana przenosi się ją do wysokich naczyń, gdzie kleista masa jest warstwami układana z kolejnymi usmażonymi dodatkami, które tym razem służą głównie za ozdobę.

Birma | Htamanè przygotowywane jest głównie przez mężczyzn
Birma | Htamanè przygotowywane jest głównie przez mężczyzn (by wagaung )

Sposób podania

Tradycyjnie htamanè podawane jest na liściu bananowca. Warto pamiętać, że pierwsza porcja tego dania zawsze ofiarowywana jest Buddzie, dlatego zwykle oddaje się ją w prezencie mnichom, przyjaciołom lub rodzinie. Zwyczaj ten jest bezwzględnie przestrzegany. Ponoć najlepiej jeść htamanè popijając je ciepłą zieloną herbatą