Lahpet

15 wrzesień 2015.

239
com_content.article
(10 razy zagłosowano, średnia ocena 4.40 na 5)
Lahpet4.40 out of 50 based on 10 voters.


Birma jest jednym z niewielu krajów na świecie, w których herbatę spożywa się jako danie, a nie tylko napój. Daniem tym jest lahpet, czyli sfermentowane lub kiszone liście herbaty. Ta bardzo popularna potrawa birmańskiej kuchni podawana jest często jako sałatka lub dodatek do głównego dania.

Birma | Lahpet często podaje się z dodatkiem oliwy, sezamu i orzechów
Birma | Lahpet często podaje się z dodatkiem oliwy, sezamu i orzechów (by maryamandathompson )

Symbol pokoju

Lahpet znany jest w Myanmarze od starożytności. W dawnych czasach był to symbol pokoju i zażegnania sporów, nie tylko pomiędzy zwykłymi członkami społeczeństwa, ale i królestwami.

Produkcja herbaty

Chcąc się dowiedzieć czym jest lahpet, warto najpierw zacząć od kilku faktów na temat produkcji herbaty. W Birmie uprawiane są dwa rodzaje herbaty: herbata chińska (Camellia sinensis) oraz herbata assamska (Camellia sinensis var. assamica).

Herbaciane żniwa

Najlepszy termin na zbiory herbaty to czas od końca kwietnia lub początku maja aż do czerwca. Birmańczycy nazywają te zbiory „shwepyi”. Na wielu plantacjach herbata zbierana jest systematycznie aż do października, a czasami nawet do listopada - wszystko zależy od pogody w danym roku.

Plantatorzy pierwszego zbioru herbaty dokonują zwykle dopiero po 3 latach od zasadzenia krzewów. Ponoć dopiero wówczas rośliny posiadają odpowiedni skład chemiczny, dzięki któremu herbata jest najsmaczniejsza.

Po dziesięciu latach systematycznej uprawy plantacja powinna być odnowiona, gdyż krzewy słabną, a przez to herbata jest mniej smaczna i nie ma odpowiedniej mocy.

W Birmie herbata uprawiana jest głównie w Mong Long, Mong Mit, Mong Khe, Panglong, Tawngpang oraz Petkang. Plantatorzy, którzy produkują lahpet nazywani są „palaungs”.

Proces fermentacji

Najlepsze liście herbaty zbiera się wczesnym rankiem do specjalnych bambusowych koszy. Następnie sparza się je przez chwilkę wrzącą wodą, a później przez pewien czas trzyma nad parą, po czym pozostawia w koszach aż do następnego dnia, aby liście zbiły się na pulpę.

Po 24 godzinach kosze wpuszczane są do wykopanych w ziemi dołów. Każdy kosz przyciśnięty zostaje odpowiednim obciążeniem i pozostawiony, aby rozpoczął się proces fermentacji. To właśnie najważniejszy moment produkcji lahpet. Specjalnie przeszkolona osoba systematycznie sprawdza stopień przebiegu fermentacji.

Jeśli proces fermentacji jest za słaby, kosze są wyciągane, a liście herbaty ponowie przetrzymywane nad parą wodną.

Birma | Sałatka z lahpet
Birma | Sałatka z lahpet (by fabulousfabs )

Rodzaje lahpet

Birmańczycy bardzo często jedzą lahpet z dodatkiem oliwy, czosnku, soli, soku z limonki, ziaren sezamu, orzeszków ziemnych oraz sezonowych warzyw takich jak np. pomidory, fasola, kapusta pekińska itp.

W niektórych regionach do lahpet dodawany jest sos rybny, krewetki, a nawet smażone larwy chrząszcza Eretes sticticus z rodziny pływakowatych.

Lahpet ma także wersję, która podawana jest podczas ważnych ceremonii religijnych (np. Shinbyu) i społecznych (np. na weselach) - nazywaną A-hlu lahpet lub Mandalay lahpet. Herbatę tę podaje się tradycyjnie w specjalnych lakowych naczyniach (lahpet ohk). Taki talerz podzielony jest przegródkami na mniejsze części, a w każdej z nich podawany jest inny składnik lahpet.

W całym Myanmarze na co dzień bardzo popularne jest Lahpet thohk, nazywane także Yangon lahpet - popularna przekąska na zakończenie posiłku.  

Dla Birmańczyków lahpet jest prawdziwym przysmakiem, jednak dla wielu turystów gorzki smak liści nie będzie zbyt przyjemny. Mimo to, aby móc wypowiedzieć się o jego smaku, przyjeżdżający do Myanmaru turyści koniecznie muszą skosztować tego lokalnego rarytasu.

Jedząc lahpet warto pamiętać, że Birmańczycy są przekonani, iż świetnie działa ono na trawienie oraz reguluje wydzielanie żółci i produkcję śluzu w układzie pokarmowym. Co więcej, ze względu na zawartą w liściach herbaty teinę, danie działa na organizm pobudzająco.

Birma | Najlepsze liście herbaty zbiera się o wczesnym poranku
Birma | Najlepsze liście herbaty zbiera się o poranku (by manusankerms )