Ngapi – pasta rybna

04 październik 2016.

231
com_content.article
(11 razy zagłosowano, średnia ocena 4.91 na 5)
Ngapi – pasta rybna4.91 out of 50 based on 11 voters.


Ngapi to królowa birmańskiej kuchni. Bez tego charakterystycznego dodatku smak tradycyjnych potraw Birmy byłby zupełnie inny. Ngapi pełni rolę przyprawy i bazy do sałatek, zup, ryżów, makaronów... właściwie do większości potraw. Co więc kryje się pod tą tajemniczą nazwą?

Birma | Ngapi na birmańskim targu
Birma | Ngapi na birmańskim targu (by fhanke )

Pasta rybna

Najprościej mówiąc: ngapi to pikantna pasta rybna. Czasem przygotowuje się ją także z krewetek. Podstawowym składnikiem pasty są sfermentowane, słone ryby lub/i krewetki.

Można wyróżnić kilka rodzajów ngapi, w zależności od rodzaju użytych ryb i procesu ich obróbki, np. ngapi kaung z dużych sprasowanych ryb, ngapi yecho z małych rybek suszonych na słońcu oraz ngapi seinsa ze sfermentowanych krewetek przechowywanych w glinianym naczyniu.

Jak wiadomo największy dostęp do ryb jest w miejscowościach nadmorskich i to właśnie tam narodziło się ngapi, które następnie wraz z rozwojem transportu i handlu rozpowszechniło się w całym kraju. 

Zróżnicowanie regionalne

Tak jak większość potraw, ngapi jest różne przygotowywane w różnych regionach Birmy.

W stanie Rakhine znajdującym się na zachodnim wybrzeżu, ngapi jest mało słone i robi się je z ryb morskich.

W znajdującym się na południu regionie Taninthargyi, ngapi przygotowuje się z ryb słodkowodnych, co jest o tyle ciekawe, że region ten ma bezpośredni dostęp do Morza Andamańskiego.

W rejonie Shan do ngapi dodaje się „pè bohk”, czyli sfermentowane ziarna soi , z których słynie ten region.

Birma | Ngapi to pikantna pasta wykonana z ryb lub krewetek
Birma | Ngapi to pikantna pasta wykonana z ryb lub krewetek (by malias )

Smakowe wariacje z ngapi

Ngapi smakuje różnie w zależności od wykorzystanych dodatków.

Spośród najpopularniejszych ngapi wymienić można:

  • Ngapi daung – pieczone jest na patelni bez dodatku oleju, z czosnkiem i czerwonym lub zielonym chili;
  • Yay ngapi - gotuje się z cebulą, pomidorami, czosnkiem, pieprzem i kilkoma innymi przyprawami;
  • Ngapi gyet – gotowane jest z olejem i sezonowymi warzywami lub owocami, na przykład pomidorami, mango, chili czy tamaryndowcem.

Ngapi jest dobrym źródłem białka, witaminy D oraz jodu, dzięki czemu stanowi idealne dopełnienie birmańskiej diety.