Samusa

10 sierpień 2016.

230
com_content.article
(6 razy zagłosowano, średnia ocena 4.50 na 5)
Samusa 4.50 out of 50 based on 6 voters.


Samusa to birmańskie określenie przekąsek pochodzących pierwotnie z kuchni indyjskiej, gdzie nazywane są samosa i pod tą nazwą są nam chyba lepiej znane. Są to pierożki z nadzieniem najczęściej warzywnym lub mięsnym, które smaży się na głębokim oleju.

Birma | Samosa - birmańska przekąska
Birma | Samusa – birmańska przekąska (by rishabh_m )

Różne oblicza samosy

Samosy znane są obecnie w całej Azji. Jedynie ich nazwa zmienia się nieznacznie w zależności od kraju, w którym są podawane. Sam smak również nieco się różni, ale o tym decyduje kucharz, który je przygotowuje. Potrawa prawdopodobnie powstała w X wieku, a pierwszym znanym pisarzem, który o niej wspominał był znany arabski podróżnik Ibn Battuta

Sposób przyrządzenia birmańskiej samusy

Birmańczycy jedzą samosy na śniadanie. Właśnie dlatego można je kupić od ulicznych sprzedawców od wczesnych godzin porannych aż do południa.

Ciasto przygotowuje się wyłącznie z mąki, wody oraz odrobiny oleju. Składniki miesza się razem, doprawia solą i wyrabia z nich gładkie ciasto. Następnie ciasto bardzo cienko się rozwałkowuje i kroi w trapezy. W Birmie farsz najczęściej jest bezmięsny. Są to przeważnie warzywa (obowiązkowo: marchewka oraz cebula) oraz makaron ryżowy.

Po nałożeniu farszu na ciasto, składa się je tak, aby powstały charakterystyczne trójkąty. Samusy smaży się na głębokim oleju aż nabiorą pięknego złotego koloru i staną się kruche oraz chrupiące. 

Sposób podania

Samosy zawsze podawane są z różnego rodzaju sosami sojowymi lub pikantnymi pastami chili. Jest to tania, smaczna i pożywna przekąska, dlatego warto jej skosztować w Birmie tym bardziej, że śniadania w tutejszych hotelach bywają czasami skromne.

Birma | Samosy podawane są najczęściej z sosami sojowymi lub pikantnymi pastami chili
Birma | Samosy podawane są najczęściej z sosami sojowymi lub pikantnymi pastami chili (by kalyan )