Zioła i przyprawy w Birmie

26 styczeń 2017.

247
com_content.article
(8 razy zagłosowano, średnia ocena 4.38 na 5)
Zioła i przyprawy w Birmie4.38 out of 50 based on 8 voters.


Kuchnia birmańska słynie z charakterystycznego smaku i aromatu. Część stosowanych przypraw ma swoje zastosowanie nie tylko w potrawach, ale i w lecznictwie.

Birma | Kminek
Birma | Kminek (by jackson3 )

Bazylia

Bazylia jest rośliną jednoroczną. Istnieje wiele jej gatunków. Dodawana jest do zup, sałatek, sosów oraz mięs i ryb. Doskonale również działa na układ trawienny i nerwowy. Można ją suszyć oraz zamrażać.

Kurkuma

Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Barwi potrawy na kolor żółty. Jest też podstawowym składnikiem curry.

Kurkuma ma też zastosowanie w lecznictwie: przyśpiesza gojenie ran. 

Galangal

Galangal jest popularną azjatycką przyprawą o smaku imbirowo-pieprzowym. Dodaje się ją najczęściej do zup i sosów.

Galangal pomaga w zaburzeniach żołądkowych, jest także stosowany w chorobie lokomocyjnej.

Czosnek

Czosnek pochodzi z Azji i znany  jest już od niemal 5 tysięcy lat. W kuchni birmańskiej dodawany do zup, sałatek oraz ngapi.

Czosnek ma szerokie działanie lecznicze: zwalcza gorączkę, kaszel i wzdęcia. Doskonale również działa na: nadciśnienie, odleżyny, hemoroidy oraz podrażnienia skóry. Jest też również doskonałym afrodyzjakiem.

Czosnek zawiera duże ilości witamin i minerałów, np.: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, selen, siarkę, witaminy z grupy B, witaminy A i C.

Birma | Papryczki chilli
Birma | Papryczki chilli (by stephanridgway )

Kolendra

Kolendra wyglądem przypomina natkę pietruszki. Charakteryzuje ją pieprzowy smak. Dodawana jest najczęściej do potraw z curry. Należy pamiętać, aby dodać ją pod koniec gotowania ponieważ bardzo szybko traci smak. Często stosuje się ją do przyozdabiania potraw.

Chili

Papryczki chilli mają bardzo ostry smak. Dodawane są do zup, sosów oraz potraw mięsnych. Mogą być: suszone, mrożone oraz marynowane. Należy pamiętać, aby po ich użyciu dokładnie umyć ręce, ponieważ wywołują uczucie ciepła a także podrażniają błony śluzowe.

Tamaryndowiec

Tamaryndowiec to owoc wiecznie zielonego drzewa. Jest to popularna azjatycka przyprawa dodawana do zup oraz sosów. Liście drzew tamaryndowca dodaje się także do sałatek. Młode owoce są w smaku kwaśne, starsze natomiast – słodkie. Z nasion owocu wytwarza się biżuterię.

Kminek

Przyprawa używana jest do potraw mięsnych oraz do ryżu. Posiada również szerokie zastosowanie w lecznictwie: poprawia trawienie, działa bakteriobójczo oraz przeciwskurczowo.

Birma | Czosnek
Birma | Czosnek (by clayirving )