Kuchnia chińska

08 listopad 2014.

237
com_content.article
(8 razy zagłosowano, średnia ocena 4.50 na 5)
Kuchnia chińska4.50 out of 50 based on 8 voters.


W Myanmarze równie popularna jak kuchnia indyjska jest kuchnia chińska. Jest to szczególnie widoczne w małych lokalnych restauracyjkach, w których obok typowych birmańskich dań zamówić można przepyszne tradycyjne potrawy Państwa Środka. Oczywiście jest to konsekwencją tego, że kraje te ze sobą sąsiadują i od wieków ludność przygraniczna (i nie tylko) przenosiła swoje zwyczaje i tradycje, a tym samym także i ulubione smakołyki. 

Birma | Kuchnia chińska jest w Birmie niezwykle popularna
Birma | Kuchnia chińska jest w Birmie niezwykle popularna (by shagy6six6 )

Chińskie dania w kuchni birmańskiej

Nie sposób wymienić wszystkich dań chińskich, których można spróbować w Birmie, jednak warto wspomnieć chociaż o kilku najważniejszych. Wiele z nich jest nam doskonale znanych dzięki coraz większej ilości restauracji chińskich powstających w naszym kraju. Warto jednak wiedzieć, że dania te w Birmie mają zupełnie inne nazwy niż w pozostałej części świata.

Hpet htoke

Hpet htoke to doskonale nam znane Won ton. Jest to rodzaj pierożków w kształcie sakiewek, zazwyczaj wypełnionych mięsnym nadzieniem, którym może być mielona wieprzowina lub krewetki. Ciasto do won ton przygotowuje się z mąki, jajka wody i soli. Jest ono niezwykle cienkie, a jednocześnie wytrzymałe, dzięki czemu podczas gotowania pierożki nie rozpadają się. Won ton mogą być podawane lekko podsmażone lub zanurzone w zupie.

Mi swun

Innym popularnym daniem jest zupa z Mi swun.  Przypomina  ona nasz tradycyjny rosół, robi się ją bowiem z bulionu drobiowego.

Birma | Przekąska pauk see
Birma | Przekąska pauk see (by ronocdh )

Htamin gyaw

Kolejnym niezwykle popularnym daniem jest Htamin gyaw, czyli smażony ryż z ciecierzycą (pè byouk), czosnkiem i cebulką. Potrawa ta podawana bywa również z ngapi kyaw, czyli mocno przysmażonymi płatkami ryby oraz plastrami świeżego ogórka, zielonym chilli i odrobiną octu.

Przekąski

Warto też powiedzieć o jednej z najpyszniejszych chińskich przekąsek dostępnych w Birmie zarówno na słono, jak i na słodko, którą są pauk see, czyli bāozi. Są to kluski na parze, które gotuje się w specjalnych trzcinowo-bambusowych naczyniach.

Pauk see jedzone bywają zazwyczaj w porze śniadaniowej, dlatego prawie niemożliwe jest zamówienie ich gdziekolwiek po godzinie dwunastej. Warto wiedzieć, że pauk see robione są w dwóch wersjach: dużej i małej. Duże (o średnicy ok. 10 cm) sprzedawane są na sztuki, natomiast małe (o średnicy ok. 3 cm) zazwyczaj w zestawie po 8 sztuk.

Pauk see z mięsnym lub warzywnym farszem macza się w sosach sojowych lub pastach chilli, które podawane są w małych porcelanowych miseczkach.  

Birma | Pierożki hpet htoke
Birma | Pierożki hpet htoke (by ronocdh )