Kuchnia hinduska

22 sierpień 2014.

241
com_content.article
(15 razy zagłosowano, średnia ocena 4.40 na 5)
Kuchnia hinduska4.40 out of 50 based on 15 voters.


Ze względu na bliskie sąsiedztwo Indii, w birmańskiej kuchni bardzo widoczne są wpływy kulinarne tego kraju. Co więcej, wiele restauracji prowadzonych jest przez samych Hindusów i wówczas można w nich zamówić oryginalne, tradycyjne jedzenie z Indii.

Birma |  Tradycyjna hinduska przekąska - paratha
Birma | Tradycyjna hinduska przekąska, paratha (by sfllaw )

Palata (Paratha)

Jedną z najbardziej popularnych hinduskich przekąsek w Birmie jest palata, która w Indiach nazywa się: paratha.

Do jej przygotowania niezbędne jest klarowane masło ghee oraz mąka, woda i sól. Składniki miesza się ze sobą tak, aby powstało gładkie ciasto, które należy bardzo cienko rozwałkować. Ciasto smaży się na maśle, na specjalnej patelni nazywanej tawa, której dno może być płaskie lub wypukłe.

Paratha ma okrągły kształt. Gdy jest już usmażona na złocisty kolor, składa się ją tak, aby otrzymać prostokąt, który następnie krojony jest w kwadraciki, zazwyczaj wielkości ok 2x2 cm.

Paratha może być jedzona sama lub jako dodatek do sosu curry. Często wypełnia się ją nadzieniem. Może to być np. jajko z cebulką, farsz mięsny lub usmażona kapusta.

Parathę można kupić nie tylko w restauracji, ale także od ulicznych sprzedawców. Co ciekawe, Birmańczycy często jedzą ją jako deser, posypując cukrem i startym kokosem. Wówczas nazywana bywa: htat ta ya.

Placki naan

Popularnym dodatkiem do różnych dań, również pochodzącym z Indii, jest birmański nan bya – powszechnie znany jako placek naan.

Pieczywo to przygotowuje się z białej mąki z dodatkiem drożdży. Okrągłe placki piecze się w wysokiej temperaturze (prawie 500 stopni Celsjusza), w specjalnym glinianym piecu ogrzewanym drewnem, nazywanym tondoor.

Ze względu na tak wysoką temperaturę placki nan bya są chrupiące z zewnątrz, a delikatne i miękkie wewnątrz. Można je jeść same, posmarowane delikatnie masłem ghee, a także jako dodatek do zup, sałatek oraz różnego rodzaju sosów, np. curry.

Birma |  Pieczywo naan
Birma | Pieczywo naan (by woodenmask )

Danpauk

Danpauk, nazywany też danbauk, jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych w Myanmarze dań hinduskich.

Miłośnicy kuchni indyjskiej znają to danie pod nazwą biryani. Nazwa tej potrawy odnosi się bezpośrednio do sposobu jej przygotowania – "biryani" znaczy bowiem "pieczony". Potrawę przygotowuje się układając warstwowo poszczególne jej składniki i doprawiając do smaku wieloma przyprawami.

Podstawą tego dania jest ryż oraz mięso. Mogą to być kawałki kurczaka, wołowiny, jagnięciny, ryb lub krewetki. Dodatkami do danbauk bywają orzechy nerkowca, jogurt, rodzynki, zielony groszek, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, szafran oraz liście laurowe.

Bardzo często danbauk podawany jest z plasterkami świeżego zielonego ogórka, ugotowanymi na twardo jajkami lub smażonym bakłażanem.

Hinduskie słodycze

Birmańczycy bardzo polubili hinduskie słodkości. Praktycznie wszędzie dostępne jest tzw. malaing lohn, czyli oryginalnie: gulab jamun. Jest to rodzaj ciasteczek smażonych na głębokim oleju.

Aby przygotować ciasto niezbędne jest mleko w proszku nazywane khoya, klarowane masło ghee i mąka. Wspaniałego aromatu nadaje kardamon. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i formuje w kule o wielkości piłeczki do ping ponga. Przygotowane kulki smaży się na oleju rozgrzanym do ok. 150 stopni Celsjusza.

Gdy malaing lohn nabiorą pięknego złocisto-brązowego koloru odsącza się je z nadmiaru tłuszczu i polewa słodkim i gęstym syropem cukrowym. Niektórzy nadziewają  malaing lohn, dodając do ich wnętrza świeże i aromatyczne wiórki kokosowe z dużą ilością cukru trzcinowego.

Mmalaing lohn są właściwie odpowiednikiem naszych pączków, ze względu na sposób przyrządzania, wygląd i po trosze smak ciasta.

Birma | Przysmak Hindusów - Danpauk
Birma | Przysmak Hindusów – Danpauk (by atlai )

Brak powiązanych artykułów